pondelok 28. mája 2012

Predstavujeme - pec Alex


Predstavujem vám Alex, dvornú pec v Miloslavovej zemi :) Technické detaily opisuje jej autor, sám Miloslav. 
Pec Alex v plnej kráse.


Samotné jadro pece je vymurované z nových šamotových tehál, spájaných špeciálnou murovacou zmesou. Od vonkajšieho plášťa je odizolované izolačnou vrstvou o hrúbke 10 cm, čo umožňuje rýchle dosiahnutie požadovanej teploty (teplo sa neprenáša do vonkajšieho plášťa). Na vonkajšiu obmurovku boli použité signované tehly klasickej ručnej výroby (cca 200 rokov staré).Pec je postavená na kamenných základoch spolu s otvoreným ohniskom, ktoré umožňuje všestrannejšie využitie pece pri príprave jedál. Kotlík zavesený na kladke je možné posúvať nad otvorené ohnisko.
Spomínané tehly môžete vidieť v pravej časti fotky, nad chlebmi.


Dôkladné využitie teploty pri rôznych spôsoboch pečenia umožňujú dve zadné a jedna predná uzatváracia klapka, ktore sa ovládajú pomocou rukovätí na prednej ploche.


Predné zdvíhacie dvierka vyvážené závažím umožňujú jemnú reguláciu prístupu vzduchu a tiez úplne uzavrú pec, napríklad pri pečení chleba. Priezor z krboveho skla slúži na sledovanie stavu vo vnútri pece.

Časom bola pec doplnená o teplomer s čidlom umiestneným priamo vo vykurovacom priestore v rozsahu 0 - 600°C. Maximalne nameraná teplota bola 590°C.
Pre samotný tvar pece nebola použitá žiadna predloha, preto je jedinečná a výborne zapadá do retro-"techno" prostredia. Na peci sú do budúcna plánované ešte menšie úpravy.

Nižšie zdieľame fotky jedál pripravených v peci:

"Chlebotéka"



Pečenie pita chleba


Klasická Alex pizza s čerstvými rajčinami, šampiňónmi a mozzarelou.

Bryndzová "pizza" so slaninkou a kôprom.

Tuniaková s cibuľou.

Kysnuté koláče

Ochutnali ste u nás jedlo upečené priamo v peci? Ktoré konkrétne? Chutilo Vám? Kedy prídete na ďalší chod? Dajte nám vedieť... :)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára